Slavíte opravdu výjimečnou událost, u jejíž příležitosti byste rádi podávali pokrm hodný jejího významu? Chcete uctít hosty, pochoutkou, kterou ještě neokusili?
Pro tyto účely se hodí hovězí maso plemene wagyu, které můžete upravovat mnoha způsoby - od tataráku až po steak.
Wagyu je plemeno japonského skotu, jehož maso je vyhledáváno po celém světě a označováno za velkou delikatesu. Maso je typické svou mramorovou strukturou - tuková vlákna jsou hustě prorostlá každou částí masa tohoto skotu. Maso wagyu protkané tukovými pavučinkami je šťavnaté a křehké. Přímo se rozpadá na jazyku. Právě mramorování masa dle odborníků stojí za výjimečně intenzivním chuťovým zážitkem.
Plemeno wagyu žilo po staletí jen v Japonsku a jeho vývoz byl zakázán. Nebylo tak kříženo s jinými plemeny a stalo se velmi unikátním. Zákaz vývozu byl však prolomen a plemeno se dostalo do USA a Austrálie. Odtud se putovalo i do dalších zemí.
1 PIVO PRO VOLA
Chov wagyu se stal velkým byznysem a tomu odpovídají i chovné metody. Skot, který se napájí rýžovým vínem saké a zapíjí ho pivem, to je realita všedního dne. No nemají se dobře? Proč tomu tak je? Lahodný mok má zlepšit zažívání a vyvolat hlad. V případě skotu wagyu tedy hlad po speciální směsi tzv. wagyu müsli.
V JAPONSKU SE MASÍRUJÍ I BÝCI
Japonské býky nepotkáte nikde na pastvě, jak je tomu u nás. Stáda jsou ustájena, a tak se téměř nehýbou. Není se čemu divit, že potom potřebují masáž :-). Opravdu, masírována je každá část jejich těla. Je to ale kvůli tomu, aby se tuk rovnoměrně rozprostřel po celém těle.
WAGYU ZA HRANICEMI
Celosvětově zájem o wagyu strmě roste. V České republice jsme ve fázi objevování. Ale i u nás chováme domácí strakatý skot, který je typický svým hustým mramorováním a je obdobou skotu wagyu.
KDE MOHU OCHUTNAT MASO Z WAGYU
Steak z japonského hovězího se doporučujeme připravovat rychle a krátce do rare propečení.
Pokud si chcete vychutnat nejen skvělou chuť steaku, ale užít si i výjimečnou atmosféru a náležitý servis, doporučujeme navštívit specializovanou restauraci.
Jestli naopak dáváte přednost domácí přípravě, dovoz čerstvého masa wagyu ze zahraničí vám zajistí internetové obchody, které doručí zboží až k vašim dveřím.
A CO K HOVĚZÍMU? JEDINĚ TO NEJLEPŠÍ ČERVENÉ VÍNO
Základní pravidlo zní: červené maso se skvěle doplňuje s červeným vínem. Jelikož má wagyu v mase vysoký obsah tuku, hodí se kombinovat s bohatšími víny s výraznějšími tříslovinami. Ovocný charakter vína zase může zvýraznit chuť masa. Proto se mezi vhodná vína řadí Cabernet Sauvignon a jemu podobná vína s tříslovinou.
NEŽ VÍNO PŘISTANE NA VÁŠ STŮL
I víno potřebuje svou péči, stejně jak tomu je u skotu wagyu. Pro červená vína se hodí dekantace. Starší vína se musí minimálně 24 hodin před dekantováním postavit, aby klesl kal. Do té doby skladujte víno prakticky a bezpečně, ideálně ve variabilním systému RAXI, který vyhoví vašim požadavkům a možnostem. Do menšího bytu vám pravděpodobně bude stačit některá z menších variant, máte-li větší archiv či vinotéku, oceníte větší řešení. Nebo si můžete nechat vyrobit stojan na míru. Jak správně DEKANTOVAT se dozvíte v tomto článku.
Přejeme vám nezapomenutelné gurmánské zážitky spojené s konzumací wagyu.
RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.