K letnímu období neodmyslitelně patří čas strávený s přáteli ve společnosti grilovaných delikates a lahví výborného vína. Správnou kombinací výše uvedeného velmi lehce znásobíte gastronomický požitek a povýšíte jej na něco nezapomenutelného. OpenWine, dovozce prémiových vín z Chile a Argentiny, pro Vás za tímto účelem vytvořilo přehled nejčastěji grilovaných specialit a k nim precizně zvolená vína.
Steaky
Je těžké najít lepší kombinaci než klasický steak s Cabernetem Sauvignonem. Výrazná struktura Cabernetu Sauvignonu tvořená pevnými tříslovinami, koncentrovanou chutí s výraznými tóny tmavého ovoce výborně doplňují hutnou texturu hovězího masa a intenzivní omáčky typu demi glace. Pro lehčí úpravy hovězího masa doporučujeme z chilských vín Syrah Gran Reserva.
- Pascual Toso Cabernet Sauvignon Estate
- Santa Ema Cabernet Sauvignon Select Terroir Reserva
- Santa Ema Syrah Gran Reserva
Klobásy / Bratwurst
Typickou německou delikatesu výborně doprovodí bílé víno s vyšší kyselinou jako např. rakouský Ryzlink rýnský nebo argentinský sekt z vysoko posazených vinohradů oblasti Mendoza založený na Chardonnay. Právě svěží kyselina v těchto vínech balancuje vyšší obsah tuku. V případě použití hořčice nebo dipů na bázi majonézy zvolte toto plné, krémové Chardonnay z Argentiny. Pro pikantní a intenzivně kořeněné klobásy zvolte doprovod v podobě národní chilské odrůdy Carménère.
- Bioweingut Hofmann Riesling Ried Oberndorf
- Familia Schroeder Chardonnay Saurus
- Santa Ema Carménère Select Terroir Reserva
Žebra
Pro žebra s barbecue omáčkou doporučujeme červené víno na bázi Tempranilla nebo argentický Malbec. Tato vína nabízí tóny s nádechem tmavého ovoce a zemitosti, které umocňují charakter BBQ omáčky a balancují její sladkost.
Hovězí hamburgery
Patří mezi léty prověřené stálice letního grilování. Stejně jako u steaků si hovězí maso žádá komplexní vína s výraznou tříslovinou, která vyvažují chuť tučnějšího masa. Ideální volbu představuje např. španělský Monastrell. V případě použití sýru typu cheddar sáhněte po strukturovaném Cabernetu Sauvignon z úpatí And.
Vegetariánský burger & Špíz
K lehkým úpravám zeleninových „placek“ a špízů doporučujeme snoubit rakouský Grüner Veltliner nebo chilský Sauvignon Blanc z oblasti Maipo Valley. Růžová vína se hodí k hamburgerům založeným na grilované kořenové zelenině, zatímco vínomilci mající v oblibě červená vína mohou zvolit lehký Pinot Noir, který je vhodné lehce vychladit.
- Bioweingut Hofmann Grüner Veltliner Venusberg
- Santa Ema Sauvignon Blanc Select Terroir Reserva
- Familia Schroeder Pinot Noir Saurus
Mořské plody
Pro účely grilování rybího filetu volte tučnější ryby. Ideální je např. losos, pstruh nebo mečoun. Mušle nebo krevety doporučujeme upravovat v hliníkové misce, aby předešly připálení. Pokud jde o párování s vínem, v případě mořských plodů dominují bílá vína, která nepřehluší jemné chuťové tóny ryb. Velmi dobrou volbu představuje španělské Verdejo. Další možností je chilský Sauvignon Blanc z přímořské oblasti Leyda Valley s tóny citronové trávy, limetky, angreštu a jemnou slaností v závěru, která se harmonicky pojí s přirozenou slaností mořských tónů.
Pro své univerzální použití nejen k mořským plodům doporučujeme španělské šumivé víno Cava nebo moderní italské Prosecco.
- Bodegas Carchelo Verdejo Tapas Wine Collection
- Santa Ema Sauvignon Blanc Gran Reserva
- Bodegas Carchelo Cava Tapas Wine Collection
- Cantine Pirovano Casa Coller Prosecco DOC
Více o našem obchodním partnerovi OpenWine zde.